برنامه نویسی SDK
اس دی کی چیست؟ معرفی جامع SDK+ کاربرد و مزایا
اس دی کی به برنامهنویسها کمک میکند تا با سرعت و کیفیت بیشتری اپلیکیشن بسازند. ری اکت (React) برای ساخت رابطهای کاربری تعاملی، انگولار (Angular) برای ساخت اپلیکیشنهای تکصفحهای و ویو جی اس (Vue.js) برای ساخت وب اپلیکیشنهای پیشرونده (Progressive Web Apps) از جمله SDKهای توسعه وب هستند. در این مرحله با استفاده از ابزارهای تست و Debugger میتوانید مطمئن شوید که کد شما بهدرستی کار میکند و در صورت بروز مشکلات، آنها را رفع کنید. SDK اغلب شامل APIها، کتابخانهها و ابزارهای مختلفی است که میتوانید در توسعه برنامه خود از آنها استفاده کنید. توسعهدهندهها معمولاً بهروزرسانیهای منظم ارائه میدن تا عملکرد بهبود پیدا کنه، باگها رفع بشه و ویژگیهای جدید اضافه بشه.
روزهایی که به تحقیق و توسعه در زمینه ارائه خدمات میزبانیوب میپرداختیم. دغدغهی ما شناسایی راهکارهای جهانی در این حوزه و بومیسازی آنها برای ایرانیان بود تا بتوانیم خدماتی ایرانی و با نگرش جهانی را پدید آوریم. سودای چشیدن لذت رفع نیازی در زمینه خدمات میزبانی ابری برای مخاطبین ایرانی، انگیزهی بی پایان تلاشهای ما بوده و هست. در برنامهنویسی اتصالات و سرویسها، مانند اتصال به سرویسهای شبکهای، پرداخت آنلاین و استفاده ازAPI ها، استفاده ازSDK ها رایج است. اینSDK ها به توسعهدهندگان امکان ارتباط با سرویسها و استفاده از قابلیتهای آنها را میدهند. برخی از SDKها ممکن است نیاز به ابزارهای جانبی یا تنظیمات خاصی داشته باشند که باید به مستندات آنها رجوع کنید.
اس دی کی به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا با قابلیتهایی مثل اعلانهای موبایل یا تبلیغات، اپلیکیشن خود را ارتقا دهند. این کار باعث سرعت بخشیدن به انتشار اپلیکیشن میشود؛ زیرا دیگر مجبور نیستید کد را از ابتدا بنویسید. تصور کنید بهعنوان یک توسعهدهنده میخواهید در برنامهتان از قابلیتهای دوربین گوشی موبایل استفاده کنید. به جای نوشتن کدهای پیچیده، با استفاده از کتابخانههای API میتوانید بهسادگی این قابلیت را به برنامه اضافه کنید. این کتابخانهها مجموعهای از کدهای از پیش نوشته شده به زبانهای برنامهنویسی مثل جاوا، سیشارپ یا پایتون هستند.
در دنیای توسعه نرمافزارها، ابزارها و تکنولوژیهای بسیاری برای تسهیل فرآیند ساخت و پیادهسازی اپلیکیشنها وجود دارد. اگر تاکنون به فکر ساخت اپلیکیشن افتادهاید یا در زمینه برنامهنویسی فعالیت میکنید، حتماً با این اصطلاح روبهرو شدهاید. با استفاده از یک SDK، توسعهدهندگان قادر خواهند بود به سادگی برنامهها و نرمافزارهایی را برای پلتفرم یا فناوری مورد نظر خود توسعه دهد. SDK مجموعهای از ابزارها، کدها، توابع، راهنماها و کتابخانههایی است که توسعهدهندگان برنامهها از آن برای ساخت راحتتر اپلیکیشنها در بسترهای خاص استفاده میکنند. استفاده از SDKها (کیتهای توسعه نرمافزار) یه جورایی مثل داشتن یه جعبهابزار کامله که هر چی برای ساخت یه برنامه نیاز داری رو توش پیدا میکنی. این ابزارها به تو کمک میکنن تا خیلی سریعتر و سادهتر برنامههای پیچیده بسازی و به امکاناتی دسترسی داشته باشی که شاید اگه قرار بود خودت از صفر شروع کنی، سالها وقت و تلاش نیاز داشت.
اگر تا به این قسمت از مقاله، میان دو فناوری API و SDK گیج شدید، در این قسمت تفاوت این دو را بهطور واضح بررسی خواهیم کرد. به توسعه کسب و کار آنلاین خود بیاندیشید؛ دلسوزانه از آن محافظت خواهیم کرد. اگر بخواهید اپلیکیشن خود را با یک سرویس خارجی، مثلاً Google Map یا بهعنوان مثال Facebook ادغام کنید، بهترین کار این است که از SDK همان سرویس استفاده کنید. تا حالا شده در یک وبسایت دولتی، شماره ملی خود را وارد کرده باشید و بعد از آن، تمامی مشخصات شما و عکستان بهصورت اتوماتیک در فیلدهای مربوطه پُر شده باشد؟ این همان مفهوم API است. در واقع وبسایتی که شما کُد ملیتان را در آن وارد کردهاید، از API سازمان ثبت احوال استفاده میکند.
SDK ها دارای ابزارهایی مانند کامپایلر، محیط توسعه یکپارچه (IDE)، کتابخانههای نرمافزاری، شبیهسازها و ابزارهای تست و اشکالزدایی هستند. JDK (Java Development Kit) یکی از مشهورترین SDKهاست که مخصوص توسعه نرمافزارهای جاوا طراحی شده. JDK شامل همه ابزارهای لازم برای نوشتن، کامپایل و اجرای کدهای جاواست. وقتی که درباره JDK حرف میزنیم، در واقع داریم از یه SDK مخصوص جاوا حرف میزنیم. JDK شامل کتابخونههای استاندارد جاوا، ابزارهای کامپایل و دیباگینگ، و مستندات کاملی برای کمک به توسعهدهندههاست. SDK خودش ابزار توسعهست، ولی IDE یه محیط کاربریه که این ابزارها رو توش استفاده میکنید.
تفاوت اصلی JDK با SDKهای دیگه توی اینه که JDK فقط مخصوص زبان جاواست، اما SDKهای دیگه ممکنه برای پلتفرمها و زبانهای مختلف طراحی شده باشن. مثلاً یه SDK ممکنه برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل اندروید طراحی شده باشه و شامل ابزارهای خاصی برای این پلتفرم باشه. اما JDK فقط برای جاوا و برنامههایی که با این زبان نوشته میشن کاربرد داره. API (Application Programming Interface) یکی از ابزارهای مهمیه که به برنامهها اجازه میده با همدیگه ارتباط برقرار کنن. اگه بخوام سادهتر بگم، API مثل پلی میمونه که دوتا برنامه مختلف رو به هم وصل میکنه تا بتونن اطلاعات رد و بدل کنن.
اما نگران نباشید، اس دی کیها ابزارهای رفع اشکال در اختیارتان قرار میدهند تا خطاهای برنامهتان را پیدا و برطرف کنید. با این ابزارها میتوانید کدتان را خط به خط بررسی کنید، متغیرها را زیرنظر بگیرید و از اجرای برنامه در نقاط مشخص جلوگیری کنید تا دقیقا بفهمید مشکل کجاست. آنها دسترسی لحظهای به درون برنامه را برای توسعهدهنده فراهم میکنند. SDK (کیت توسعه نرمافزار) و API (رابط برنامهنویسی کاربردی) دو ابزار مهم در توسعه نرمافزار هستند که هر کدام نقش و وظایف متفاوتی دارند. خب، حالا که همه این سوالات رو بررسی کردیم، میتونیم یه جمعبندی کوچیک داشته باشیم. به طور خلاصه، SDK یه ابزار فوقالعادهست که بهت کمک میکنه نرمافزارها و اپلیکیشنهای خودت رو به راحتی و سریعتر بسازی.
یونیتی (Unity) برای ساخت بازیهای دوبعدی و سهبعدی، آنریل انجین (Unreal Engine) برای ساخت بازیهای با کیفیت بالا و Cocos2d-x برای ساخت بازیهای موبایل از جمله SDKهای توسعه بازی هستند. در نهایت، هر چیزی علاوه بر مزایا، معایبی هم داره و SDKها هم از این قاعده مستثنی نیستند. آشنایی با این معایب و بررسی دقیق اونا میتونه بهت کمک کنه تا تصمیم بهتری بگیری و از این ابزارها به شکلی هوشمندانه استفاده کنی. تمام منابع سرور در اختیار شماست و به راحتی میتوانید تغییرات مدنظرتان را اعمال کنید.امنیت، سرعت و پایداری بالا برای میزبانی پروژههای بزرگ. اولین نکتهای که باید در SDK انتخابی شما رعایت شود این است که زبانی که میخواهید با آن برنامهنویسی کنید را پوشش دهد. طبیعی است که اگر SDK انتخابیتان این شرط را نداشته باشد، اصلاً قابل استفاده نیست؛ چه برسد به اینکه بخواهد بهترین SDK باشد.
حتی مواردی بوده که توسعهدهندههای مخرب SDKهایی رو منتشر کردن که قابلیت انجام فعالیتهای کلاهبرداری رو دارن، بدون اینکه برنامهنویسهایی که از این SDKها استفاده میکردن، متوجه بشن. این API به اپلیکیشن تو و فیسبوک اجازه میده که با همدیگه ارتباط برقرار کنن تا ورود کاربر انجام بشه. برای مثال، توکن دسترسی کاربر باید تأیید بشه تا هویت کسی که به فیسبوک وارد شده و میخواد به اپلیکیشن تو هم وارد بشه، مشخص بشه. این فرآیند تأیید توسط Graph API فیسبوک انجام میشه که بررسی میکنه توکن برای کی صادر شده و کدوم اپلیکیشن ازش استفاده کرده. اما API یه رابط کاربریه که به برنامهها اجازه میده با همدیگه کار کنن.
همچنین، فریمورکهای معروفی مانند React، Angular و Vue.js بر پایه JavaScript ساخته شدهاند و به توسعهدهندگان اجازه میدهند اپلیکیشنهای پیچیده وب ایجاد کنند. JavaScript نه تنها در مرورگرها، بلکه در سمت سرور نیز با استفاده از Node.js کاربرد دارد. این زبان بسیار انعطافپذیر است و یادگیری آن میتواند فرصتهای شغلی گستردهای برای شما فراهم کند. برای شروع آموزش جاوا اسکریپت میتوانید از منابع متنوع موجود استفاده کنید. این زبان به دلیل سینتکس ساده و خوانا، یادگیری را بسیار آسان میکند. Python کاربردهای گستردهای دارد؛ از توسعه وب و تحلیل دادهها گرفته تا هوش مصنوعی و یادگیری ماشین.
این قابلیتها میتوانند شامل تشخیص چهره، تشخیص حرکت، پردازش تصویر، پردازش گفتار، هوش مصنوعی و موارد دیگر باشند. (بگذریم از شرکت های بیتربیتی مانند گوگل و اوراکل و اپل و … که SDK های خودشون رو برای ما ایرانیها بستن). SDK باعث صرفهجویی در زمان توسعه میشود، زیرا کتابخانهها و ابزارهای آماده را ارائه میدهد. همچنین فرآیند توسعه و یکپارچهسازی را سادهتر کرده و امکانات بیشتری به اپلیکیشنها اضافه میکند. این کار بهت کمک میکنه تا مهارتهای برنامهنویسیت رو تقویت کنی و پروژههای شخصی خلاقانهای بسازی.
SDK یا «کیت توسعه اندروید شامل مجموعه ابزارها، کتابخانهها، مستندات، نمونه کدها و امولاتور است که برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید لازم هستند. کیت توسعه به عنوان ستون فقرات توسعه اندروید به شما اجازه میدهد اپلیکیشنهای خود را با سرعت و دقت بالا برای دستگاههای متنوع بسازید و تست کنید. همانطور که در مقاله جداگانه برای شما در مورد API حرف زدیم و گفتیم که API چیه و چه وظایفی دارد . در واقع خلاصه مطالبمون این بود که ای پی آی یک کدی هست که دو تا نرم افزار را قادر میسازد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. تا از سیستم عامل ها و برنامه های کاربردی دیگر اون خدماتی رو که ارئه میدهد را درخواست کند و یا داده های خودش رو به برنامه های دیگر بفرستد.
فرض کن میخوای یه برنامهای بنویسی که از یادگیری ماشین استفاده کنه. اگه بخوای همه چیز رو خودت از اول بسازی، باید کلی ریاضیات پیچیده و الگوریتمهای سنگین رو پیادهسازی کنی، اما با استفاده از یه SDK آماده، میتونی این کار رو تو چند دقیقه انجام بدی. API یا همان «واسط برنامه نویسی اپلیکیشن» (Application Programming Interface)، واسطی ساده است که به نرم افزارها این امکان را میدهد تا با یکدیگر تعامل داشته باشند. چه یک API به صورت راهحلی مستقل کار کند و چه در یک SDK گنجانده شود، ارتباط بین دو پلتفرم را ساده میکند. API این کار را با صدور مجوز دسترسی به نرم افزار اختصاصی خود انجام میدهد که توسط توسعهدهندگان شخص ثالث یا واسطه ایجاد شده است.
نه، SDKها میتونن برای هر کسی که به توسعه نرمافزار علاقه داره مفید باشن. حتی اگه تازهکار هستی، با مطالعه مستندات و دنبال کردن مثالهای موجود میتونی ازشون استفاده کنی و مهارتهات رو ارتقا بدی. SDKها انواع مختلفی دارن، از جمله SDKهای موبایل (برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید و iOS)، SDKهای وب (برای توسعه وبسایتها و اپلیکیشنهای وب)، SDKهای بازی (برای ساخت بازیها) و SDKهای مربوط به خدمات ابری. هر SDK ممکنه فقط با نسخههای خاصی از پلتفرمها یا زبانهای برنامهنویسی سازگار باشه. این یعنی اگه تو با تکنولوژیهای مختلف کار میکنی، ممکنه به مشکلاتی بر بخوری که به راحتی قابل حل نباشن. این محدودیتها میتونن زمان توسعه رو بیشتر کنن و کار رو برای تیمهای توسعه سختتر کنن.
چرا که داشتن کیت توسعه نرمافزار به توسعهدهندگان موبایل اجازه ادغام سریعتر و راحتتر محصول شما با اپلیکیشن خودشان را میدهد و چرخه فروش را کوتاهتر میکند. SDK ابزار موردنیاز برای ساخت بخش فرانتاند وبسایتها را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. این ابزارها شامل HTML ،CSS و جاوا اسکریپت در بخش فرانت و همچنین منابعی برای بخش بکاند مانند دیتابیس، زبانهای برنامهنویسی سمت سرور، فریمورکها و APIها است. علاوهبراین، اس دی کی ابزاری برای میزبانی و مقیاس پذیری وبسایتها ارائه میدهند. در برنامهنویسی برنامههای موبایل، مانند برنامههای اندروید و iOS، استفاده از SDK رایج است.
علاوه بر این آپدیتهای کیت توسعه به صورت خودکار در این محیط نصب میشود. امولاتور یا شبیهساز اندروید به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا اپلیکیشنهای خود را بدون نیاز به دستگاه فیزیکی اندروید تست کنند. امولاتور برای شبیهسازی انواع دستگاههای اندرویدی از جمله گوشی، تبلت، ساعت هوشمند و دستگاههای Android TV کاربرد دارد. باید بگویم SDK به برنامه نویس اجازه میدهد تا برای بسته ی نرم افزاری خاص، چهار چوب نرم افزار، پلتفرم سخت افزار، سیستم کامپیوتر، ویدئو گیم کنسول، سیستم عامل یا پلتفرم های مشابه نرم افزار ایجاد کنید. تا به این قسمت از مقاله دریافتیم استفاده از SDK و API باعث میشود ساخت اپلیکیشنهای نرمافزاری راحتتر و بهصرفهتر شود.
به جای اینکه نیاز داشته باشی تخصص عمیقی توی این حوزهها داشته باشی، میتونی از SDKهای مخصوص این کار استفاده کنی و به راحتی از این تکنولوژیها بهرهمند بشی. این باعث میشه که بتونی بدون اینکه وقت زیادی رو صرف یادگیری جزئیات پیچیده کنی، از قابلیتهای پیشرفته توی برنامهت استفاده کنی و تجربه بهتری برای کاربرانت بسازی. در نهایت، SDKها ابزارهایی هستن که نه تنها سرعت کارت رو بالا میبرن، بلکه باعث میشن بتونی وقت و انرژیت رو روی بخشهای مهمتر و خلاقانهتر پروژهت بذاری. به جای اینکه ساعتها وقت صرف کدنویسی جزئیات کنی، میتونی از قابلیتهای آماده استفاده کنی و تمرکزت رو روی ایجاد چیزی جدید و نوآورانه بذاری. پس از آشنا شدن با API در نرم افزارها و نحوه استفاده از آنها، در بخش بعدی از مطلب «SDK چیست و چه کاربردی دارد» ، تفاوت بین SDK و API بررسی میشود.
بهتره همیشه از نسخههای جدید SDKها استفاده کنی تا از آخرین امکانات و امنیت بهره ببری. تاریخچه SDK برمیگرده به اواخر دهه 1970 و اوایل دهه 1980، زمانی که صنعت کامپیوتر با سرعت زیادی رشد میکرد و سیستمعاملهای شخصی تازه وارد بازار شده بودن. اون موقع شرکتهای بزرگ مثل مایکروسافت و اپل فهمیدن که برای موفقیت پلتفرمهاشون، باید توسعهدهندههای بیشتری رو جذب کنن. این شد که اولین نسخههای SDK رو معرفی کردن، که شامل یه سری ابزار، کتابخونهها و مستندات بود. تا حالا با شابلون نقاشی کشیدهاید؟ دیدهاید چقدر کارتان را راحت میکند؟ اگر میخواهید بدانید SDK چیست، کافی است در ذهن خود همان شابلون را تصور کنید؛ اما نه برای نقاشی! اما اگه بخوای از چندتاشون استفاده کنی، بهروز نگهداشتن همشون توی پلتفرمهای مختلف وقتگیر میشه.
میدانید پشتیبانی SDK چیست؟ ممکن است کار شما با یک توضیح ساده و یک خطی حل شود؛ در این موارد احتمالاً سؤالات متداول (FAQ) به دردتان میخورد. یا ممکن است نیاز داشته باشید تا با یک متخصص یا فردی که قبلاً همین مشکل شما را داشته و به راهحل رسیده مشورت کنید؛ اینطور وقتها فرومهای مختلفی که برای SDK تأسیس شده مشکلتان را برطرف خواهد کرد. مثلاً فرض کنید میخواهید ببینید که چطور میتوانید با استفاده از SDK، به پایگاه داده متصل شوید. خیلی راحت نمونه کُدهای آن را باز میکنید و کارتان را انجام میدهید. فهرست کاملی از روشهای تجزیه و تحلیل با این روش، مثل سیستم کوهورت (Cohort)، آنالیز همبستگی (Correlation Analysis) و همچنین تحلیل قیف (Funnel Analysis) را ارائه میدهد. در دسترس بودن ابزارهای توسعه برای اکثر تیمهای توسعهدهنده اولویت داره، اما کنترل روی این ابزارها هم به همون اندازه اهمیت داره.
اس دی کی ابزارهایی را ارائه میدهد که به شما امکان داده تا بهسرعت برنامهها را دیپلوی و با دیگر سیستمها ادغام کنید. این ابزارها اغلب از چندین پلتفرم پشتیبانی میکنند، بنابراین میتوانید اپلیکیشنهایی را توسعه دهید که بهراحتی روی دستگاهها و سیستمعاملهای مختلف اجرا میشود. اس دی کی (SDK) مجموعهای از ابزارها، کتابخانهها و راهنماها است و به توسعهدهندگان کمک میکند با سرعت و سهولت بیشتری، نرمافزار موردنظرتان را بسازید. فرقی نمیکند در چه زمینهای فعالیت میکنید، چه پلتفرمی را هدف گرفته یا چه سطحی از تجربه دارید؛ SDK با تنوع و گستردگی خود، برای هر نیازی پاسخی دارد. در این مقاله از بلاگ ابر زس، بررسی خواهیم کرد که SDK چیست و با انواع مختلف آنها، مزایای استفاده و تفاوت SDK با API آشنا خواهید شد.
در بخش بعدی، برخی از SDKها را به طور خلاصه شرح میدهیم که در شرکتها با زیرساخت ابری استفاده میشوند. با ابرسرورها میتوانید سرور با سیستمعامل دلخواه خود را در چند دقیقه انتخاب و نصب نموده و آزادانه منابع سرور خود را کاهش و افزایش دهید. یک ابزار مدیریتی بسیار کاربردی، با دسترسیهای بیشتر از یکهاست ابری. سعی کنید از SDKهایی استفاده کنید که بهصورت اتوماتیک آپدیت میشوند؛ چون اگر این کار بهصورت دستی انجام شود، ممکن است مثلاً یکی از APIها آپدیت نشود یا فراموش شود و همین، ابتدای ایجاد مشکل برای شماست. هر دو مزیت قبلی، یعنی هم توسعهی سادهتر و هم با سرعت بیشتر، بهطور مستقیم روی هزینههای توسعه هم اثر میگذارد. خیلی واضح است که وقتی توسعه سریعتر انجام شود، زمان را خریدهاید و این چیزی است که واقعاً قیمتی ندارد.
همونطور که دیدید، هر کدوم از این ابزارها ویژگیهای خاص خودشون رو دارن و بسته به نیاز و هدف شما میتونن انتخابهای مناسبی باشن. اگه دنبال یه ابزار کامل و جامع برای توسعه نرمافزار هستید که بهتون آزادی عمل بده، SDK یه انتخاب عالیه. اگه فقط نیاز دارید برنامهها با هم تعامل داشته باشن، API ممکنه به کارتون بیاد. Frameworkها مناسب وقتی هستن که بخواید از یه ساختار از پیش تعیینشده استفاده کنید. IDE هم محیط کاریتونه که همه این ابزارها رو میتونید توش به کار ببرید. حالا دیگه میتونید با اطلاعات بیشتری ابزار مورد نیازتون رو انتخاب کنید و شروع به کدنویسی کنید.
Java یک زبان برنامهنویسی چندمنظوره و شیءگرا است که در بسیاری از حوزهها کاربرد دارد. این زبان به دلیل پایداری و امنیت بالا، معمولاً برای توسعه اپلیکیشنهای سازمانی و اندروید استفاده میشود. یکی از ویژگیهای مهم Java، قابلیت اجرای آن بر روی پلتفرمهای مختلف با استفاده از JVM (Java Virtual Machine) است. یادگیری Java میتواند شما را برای مشاغل مختلف آماده کند، از توسعه نرمافزارهای موبایل گرفته تا طراحی سیستمهای بزرگ سازمانی. ابزارها و فریمورکهایی مانند Spring و Hibernate نیز به توسعهدهندگان Java امکانات بیشتری میدهند. SDK یا کیت توسعه نرمافزار مجموعهای از ابزارها، کتابخانهها، نمونه کدها و مستندات است که به توسعهدهندگان کمک میکند تا نرمافزار یا اپلیکیشنهایی را برای یک پلتفرم خاص توسعه دهند.
کامپایلرها یک برنامه کامل را بهصورت یک فایل اجرایی در میآورند، در حالی که مفسرها به صورت مستقیم برنامهها را اجرا میکنند. مثلاً SDK توسعهی سختافزار موبایل اسنپ دراگون ۸۶۵، از طراحی و توسعهی موبایلهایی که بر روی این تراشه اجرا میشوند، پشتیبانی میکند. واقعیت این است که SDKها ابزارهای پشتیبانی ثابتی ندارند؛ بعضی از آنها فقط از FAQ استفاده میکنند و برخی دیگر حتی ممکن است سیستم پاسخگویی تلفنی یا چت آنلاین هم داشته باشند. دیباگر به شما این امکان را میدهد تا بتوانید کُدهایتان را بررسی کنید. روند بررسی معمولاً خط به خط اتفاق میافتد، به همین دلیل، قبل از اینکه بخواهید اپلیکیشن را منتشر کنید، به دادتان میرسد و خیلی روشن و مستقیم میگوید که در کدام خط از کُد، چه مشکلی وجود دارد.
برنامه نویسی صفحات وب